Property Investment och spanska Residency lag (Golden Visum) Förklarat

Detta avsnitt förklarar den nya lagen den möjliggör icke EU-medborgare att få kvalificerad spanska uppehållstillstånd i utbyte mot att investera i spanska fastigheter, och andra tillgångar, även känd som den gyllene Visa eller Investor Visa lagen.

Av Antonio Berdonces, Advokat & Brittisk honorärkonsul i Murcia
Juli 2013

Propositionen syftar till att företagare och stödjande åtgärder för internationaliseringen av den spanska ekonomin (Bill att stödja entreprenörer och internationalisering) debatteras i deputeradekammaren. Det förväntas att passera in i lag under hösten 2013.

Denna lag syftar till att stimulera utländska investeringar i spanska fastigheter, statsskulden, och skapande.

Enligt EU: s regler om viseringar och Schengenkonventionen Avtalet, inresa och vistelse i Spanien för icke EU-medborgare skall ha tillstånd av ekonomiska skäl.

Maken och barn under 18, (eller äldre funktionshindrade barn) kan också ansöka om tillstånd samtidigt eller efter huvudsökande.
Olika typer av uppehållstillstånd enligt lagförslaget

Såhär fungerar:

Residence visum för investerare (år 1)

Först av allt du får en vanlig 90-dagars visum så att du kan komma till Spanien för att söka efter egendom, och en gång i Spanien du registrerar en fullmakt (kraft) ge din advokat makt att agera för din räkning i överlåtelsehandlingar och uppehållstillstånd process.

Emellertid, om du inte har tid att komma till Spanien, och du har hittat en fastighet som du är beredd att köpa utan att besöka, du kan ordna en fullmakt från ditt hemland (detta inte är möjligt från alla länder) ge din advokat makt att agera för din räkning i överlåtelsehandlingar och uppehållstillstånd process. Din advokat kan sedan köpa fastigheten för din räkning, så du behöver inte ens att komma till Spanien i detta skede.

One du har köpt en fastighet som uppfyller de investeringskriterier (mer än 500.000 € om gärningar), måste du ansöka om ett ettårigt visum investerare, vilket gör att du kan tillbringa ett år i Spanien, och resa fritt inom Schengenområdet för 90 dagar av varje 180 dagar. Din advokat kan få detta för dig.

När du har fått detta visum, du är inte tvingad att spendera ett minimum av tid i Spanien under året. Emellertid, för att få uppehållstillstånd i slutet av året, du behöver besöka Spanien åtminstone en gång om året. Så, gäller inte för den ettåriga visum investerare tills du är säker på att du kommer att komma till Spanien i nästa 12 månader.

Denna ettåriga viseringar investerare kommer att tillåtas i diplomatiska beskickningar och konsulära spanska kontor och kan utfärdas för en, två eller flera poster till Spanien.

Dessa viseringsansökningar skall behandlas och anmälan skickas inom 10 arbetsdagar, utom i fråga om sökande som är föremål för samråd.

Uppehållstillstånd för investerare (år 2 till 5 eller mera)
När en investering har gjorts, och efter det första året, investerare kan ansöka om tillstånd att bo i Spanien i två år, förnyas för ytterligare två år efter det (och på), så länge som investeringströskeln på 500.000 € bibehålls (se nedan). För denna applikation måste du vara visa att du har rest till Spanien minst en gång under den föregående 12 månader.

Det finns ingen gräns för antalet gånger denna tvååriga uppehållstillstånd kan förnyas.

Egenskaper kan köpas och säljas under denna period, så länge som den tröskel investeringen bibehålls.

Det finns ingen skyldighet att använda ett minimum av tid i Spanien, så investerare kan förbli skattemässigt hemmahörande i Spanien, samtidigt dra nytta av spanska hemvist och frihet obegränsade resor och vistelser i EU.

Bearbetning och bevilja bostad kommer att göras av det spanska utrikesministeriet.

Ansökningarna kommer att besvaras inom 20 arbetsdagar från det att ansökan lämnats in. Om inget svar under denna period, ansökan skall anses vara accepterad.

Långsiktig bostad och spanskt medborgarskap (År 5 framåt, valfritt)
Efter fem års fortlöpande bosättning, investerare kan ansöka om permanent uppehållstillstånd i Spanien.

Likaså, efter tio års bosättning, Spansk nationalitet kan begäras. I sådana fall, en effektiv motivering på minst sex månaders bosättning måste tillhandahållas, (om inte skälig anledning föreligger).
Property Investment

Investerings tröskel
Tröskel investering för fastigheter är € 500.000 eller mer per investerare.

För att ansöka om uppehållstillstånd, bevis på investeringar(er) måste förses med en Property Registry arkivering (certifikat). Om certifikatet är ännu inte tillgänglig, då de notariatshandlingar och bevis på att de gärningar har lämnats in till Property registret måste tillhandahållas.

Investeringen kan bestå av:

En eller flera fastigheter.
Av ett bostadsområde, touristic, landsbygd, kommersiell eller industriell karaktär
Landsbygd, utvecklas landa, byggnader under uppförande, eller decrepit byggnader

Finansierings
Investerare måste använda minst € 500.000 av sina egna medel, som måste komma från transparenta källor som uppfyller gällande lagstiftning om penningtvätt och så vidare. Ovanför denna gräns finns det ingen gräns för lånefinansiering, till exempel med en inteckning i Spanien.

Använd Restriktioner
Det finns inga restriktioner för fastighets användning. Investerare kan använda fastigheten på något sätt som är lagligt enligt bygglov, zonindelning lagar, och så vidare.

Företag Ägande
Du kan göra investeringen genom ett bolag så länge det inte är baserat i ett skatteparadis och du har kontroll över bolaget.
Övriga investeringar

Andra investeringar som också uppfyller kraven för uppehållstillstånd:
– Två miljoner euro i spanska statsobligationer
– En miljon euro i aktier eller andelar i spanska företag, eller bank i spanska banker.
Övriga administrativa krav

Inte för att ha rest in i eller uppehållit sig illegalt i Spanien, eller vägrats inträde i alla Schengenländer
18 år eller äldre
Ingen kriminalregister
Inte anges som oönskade i Spanien
Offentlig eller privat sjukförsäkring som gäller i Spanien
Ekonomiska resurser för att stödja den sökande och anhöriga
Godkännande eller visumavgift

Här kan du se den sista lagen i spanska